wtorek, 24 listopada 2020

NIE MA TO JAK GORĄCA CZEKOLADA❤

 Czekolada na gorąco (gęsta) – składniki

  • 2,5 szklanki mleka (0,5 litra)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 gram gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z jednej laski wanilii)
  • szczypta soli (na czubku małej łyżeczki)                                                          Mam nadzieję, że ta sól Cię nie dziwi 🙂 Ona jest tym sekretnym składnikiem, który nadaje smak! Polecam Ci spróbować czekolady z solą (chyba, że już masz to za sobą).

Gęsta czekolada na gorąco to inaczej francuska czekolada na gorąco. Myślę, że kto raz spróbuje, ten się zakocha! Pokażę Ci teraz, jak ją przygotować.

Do rondelka lub garnka wlej mleko, dodaj ekstrakt z wanilii i włóż laskę cynamonu. Wymieszaj wszystko, a następnie ogrzewaj aż do zagotowania. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut.

Dzięki temu mleko nieco się zredukuje, a cynamon odda smak do mleka. Następnie wyciągnij laskę cynamonową i dodaj kakao w proszku. Wymieszaj dokładnie wszystko razem.

Kolejny krok to filtracja mleka przez sitko. Podczas gotowania powstają tzw. kożuchy, których nie lubicie, podobnie jak ja 🙂. Przelej mleko przez sitko do czystego garnka.

Teraz dodaj cukier, sól oraz połamaną czekoladę. Mieszaj wszystko razem, ogrzewając na wolnym ogniu. Czekolada szybko się rozpuszcza, a mieszanie powoduje, że nie przywiera ona do garnka. Po chwili Twoja czekolada na gorąco staje się coraz bardziej gęsta i kremowa.

Im dłużej będziesz ogrzewać garnek tym czekolada będzie stawać się gęstsza. Wyłącz palnik w momencie, kiedy uznasz, że jest ona wystarczająco gęsta 🙂

Przelej czekoladę do kubków i gotowe!

Czekolada na gorąco gęsta

Dodatki do gorącej czekolady

Gorąca czekolada to nie tylko sam napój! I tutaj pojawia się czas na Waszą kreatywność 🙂. Gorącą czekoladę ozdabiamy np. kolorowymi posypkami, piankami lub bitą śmietaną.

Nie bój się też zabawy smakami. Zrób czekoladę po swojemu. Można dodać do niej miętę, cynamon albo rozdrobnione truskawki! 👍

A czekolada najlepiej smakuje z domowymi ciastkami 🙂. Ale przepisem na ciastka podzielę się innym razem. Gorąco i czekoladowo Was pozdrawia Pani Beata G.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz