Obiecany przepis na kruche ciasteczka. Tylko przy pieczeniu poproście o pomoc kogoś dorosłego, a ciasto możecie z powodzeniem przygotować sami.
Nie ma lepszej zabawy niż wycinanie różnych kształtów ciasteczek! Dziś polecam Wam proste kruche ciasteczka bez żadnych dodatków. Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil (nie licząc czasu chłodzenia). Ciasteczka są pyszne, proste, idealne do filiżanki czekolady, herbaty...
Składniki:
§
2 szklanki mąki pszennej
§
125 g zimnego masła (ponad pół kostki)
§
1 jajko
§
niespełna 1/2 (oznacza to połowę - informacja dla małych cukierników, którzy nie znają jeszcze ułamków) szklanki cukru trzcinowego lub innego
§
aromat waniliowy (lub 2 łyżeczki cukru
waniliowego z prawdziwą wanilią)
§
cukier puder do oprószenia ciasteczek
Dodatkowo:§ duża blacha, papier do pieczenia , foremka do wycinania
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy
jajko, dodajemy aromat i masło (siekamy je). Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto
zawijamy w folię spożywczą i schładzamy około 30 minut w lodówce lub krócej w
zamrażalniku.
Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je
lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej na grubość około 5 mm, u
mnie dziś ciut grubiej). Jeśli nie macie silikonowej maty blat warto podsypać
lekko mąką.
Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i
układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym
do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy do
zarumienienia (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i
grubości ciasteczek).
SMACZNEGO! Pani Beata G.
P.S Zdradzę Wam sekret - gdy nie mam czasu lub gdy nie chce mi się zbyt długo czekać na ciastka, zmniejszam o połowę ilość składników. Jeden minus: jest wtedy mniej ciastek do zjedzenia.😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz