Dziś w naszym kąciku kulinarnym przepis na zebrę bez pieczenia!
Składniki
1 kg jogurtu greckiego
1,5 łyżki kakao
3 galaretki przezroczyste + 700 ml wrzątku
5 łyżek cukru pudru (lub innego cukru)
> 6 os., 30 min, łatwe, tanie
Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Na tym etapie można o pomoc poprosić mamę – z wrzątkiem nie ma żartów.
Jogurt łączymy z cukrem pudrem i mieszamy (można mikserem lub ręcznie). Ostudzoną galaretkę łączymy z jogurtem i dokładnie mieszamy.
Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało.
Łatwe? Pewnie, że łatwe! Cos szybkiego, lekkiego i naprawdę pysznego do połasowania. Smakowicie Was pozdrawia pani Beata G.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz