wtorek, 15 grudnia 2020

Zebra bez pieczenia na chmurne popołudnie

Dziś w naszym kąciku kulinarnym przepis na zebrę bez pieczenia!

Składniki

1 kg jogurtu greckiego

1,5 łyżki kakao

3 galaretki przezroczyste + 700 ml wrzątku

5 łyżek cukru pudru (lub innego cukru)

> 6 os., 30 min,  łatwe,  tanie

Przygotowanie

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Na tym etapie można o pomoc poprosić mamę – z wrzątkiem nie ma żartów.

Jogurt łączymy z cukrem pudrem i mieszamy (można mikserem lub ręcznie). Ostudzoną galaretkę łączymy z jogurtem i dokładnie mieszamy.

Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Formę (20 cm) wykładamy papierem i na przemian wylewamy raz białą, raz czekoladową masę. Wstawiamy do lodówki na parę godzin, aby dobrze stężało.

Łatwe? Pewnie, że łatwe! Cos szybkiego, lekkiego i naprawdę pysznego do połasowania. Smakowicie Was pozdrawia pani Beata G.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz